In de afgelopen jaren heb ik veel gecoacht en getraind. Eén van de eerste dingen die je probeert te creëren als trainer is dat je groep zich gezien en gehoord voelt. Een basis voor vertrouwen.

Dit geldt uiteraard niet alleen voor trainers. Want ook als leider van een voetbalelftal, vader van een gezin of voorzitter van een vergadering is dit iets wat je moet willen. Vertrouwen is de basis van waaruit we het beste uit onszelf kunnen halen. Fijn voor de ander, fijn voor jou.

De kracht van een check-in

Een goede gewoonte om een (wat langer) overleg te starten is met een check-in. Je markeert het begin van een overleg door één vraag aan de groep waar iedereen individueel een antwoord op mag geven. Mensen mogen niet reageren op elkaar, dat is cruciaal. Het geeft iedereen de kans om te vertellen hoe ze erbij zitten wat er ook voor zorgt dat iedereen zich gehoord en gezien voelt. En dat is belangrijk.

Afhankelijk van je vraag kun je er ook zeer relevante informatie mee ophalen. Een paar vragen waarvan ik uit eigen ervaring weet dat ze werken:

  • Waar ben je dankbaar voor?
  • Hoe voel je je of hoe zit je erbij?
  • Wat heeft jou verrast vanochtend?
  • Wat zijn redenen voor jou om nu niet bij deze meeting te willen zijn?

En uiteraard een check-out

Zo goed als een check-in werkt, zo goed werkt ook een check-out. Inderdaad, het bewust markeren van het einde van het overleg waarin iedereen zich opnieuw gezien en gehoord voelt.Goede vragen tijdens een check-out zouden kunnen zijn:

  • Wat neem je mee?
  • Wat heb je geleerd?
  • Wat wil je anders gaan doen?
  • Wat vertel je vanavond bij het avondeten aan je gezin?

Nog twijfels? Probeer het eens in een kleine vertrouwde groep. Je gezin bijvoorbeeld. Je zult zien wat voor mooie dingen er ontstaan als er vertrouwen is en iedereen met aandacht leert luisteren.

Pro tip: pop-corn style

De techniek popcorn style legt de start van een check-in bij de groep neer. Jij stelt de vraagt en vervolgens laat je de mensen uit de groep zelf de volgorde bepalen waarin ze het woord nemen in plaats van dat jij iemand aanwijst. Gewoon door stil te zijn en elkaar aan te kijken.

Soms duurt het even, soms wordt het even ongemakkelijk maar er is altijd iemand die opstaat en het woord neemt. Vaak degene waarvan je het niet verwacht. En daarna nog iemand. En daarna nog iemand. Zoals mais dat zich ontpopt als popcorn.

Een hele fijne techniek die ervoor zorgt dat een groep sneller 1 wordt en initiatief durft te nemen. Als je deze techniek gaat gebruiken, kondig hem dan wel even aan aan tijdens je check-in. Daarna is het volledig aan de groep.

Varia. Varia. Varia.

  1. Roland schrijft in zijn nieuwsbrief over de schaal van onomkeerbaarheid. Een moeilijke zin voor iets wat velen zullen herkennen. Namelijk dat veel mensen binnen bedrijven veel te veel tijd verliezen over keuzes die makkelijk terug te draaien zijn. Maak ze gewoon en beslis later of het werkt.
  2. Deze week is de School for Moral Ambition gelanceerd. Nou ja, de pre-lauch dan. Het sprak me onmiddellijk aan. Ik heb maar eens een balletje opgeworpen of het iets voor zou kunnen zijn om direct of indrect een bijdrage aan te kunnen leveren.

Blij met deze nieuwsbrief?

Vertel het je vrienden en collega’s door deze nieuwsbrief door te sturen of vraag of ze zich aan willen melden via www.raymondklompsma.nl.

Aanvullingen of suggesties waar ik over zou moeten schrijven? Mail me gerust op raymond@klompsma.nl of laat een reactie achter in de comments.