“Ooit wil ik zelf mijn eigen whiskey brouwen en op de markt brengen.”
Nee, niet ik, maar een oud collega waar ik een biertje mee dronk.

“Wat gaaf,” antwoordde ik en vroeg waar deze wens vandaan kwam. Hij vertelde dat hij een echte liefhebber was. Net als zijn veel te vroeg overleden vader en zag het daarmee ook als eerbetoon aan hem.

“Dan koop ik bij deze je eerste fles, zei ik. Bel me maar als ik hem op kan halen.” De glinstering die je dan in iemands ogen ziet is onbetaalbaar. Je ziet iemand denken “het kan dus wel” onmiddellijk gevolgd door “zal ik het dan toch gewoon gaan doen?”

“You can’t start a fire without a spark” - Bruce Springsteen


Een paar maanden geleden lanceerde oud co-founder Stefan Wobben een nieuw ‘zero waste’ en daarmee schoenenmerk. Hij vroeg via LinkedIN of mensen wilden helpen. Hij had 400 bestellingen nodig om het merk van de grond te krijgen. Ik heb toen niet meegedaan. Niet bewust maar gewoon niet doorgepakt. En dat voelt niet goed. Ik wil hem gewoon steunen. Ik wil het concept steunen. Ik wil ondernemerschap steunen. Mensen die het lef hebben om nota bene een 100% plantaardig schoenenmerk te lanceren.

Dus tijd voor actie. En daarom stuur ik hem straks deze nieuwsbrief toe met de vraag of ik alsnog mee kan doen. Omdat hij het verdient en ik degene wil zijn die ondernemerschap steunt daar waar het kan.

SHIKI, de start van een nieuw merk

Misschien heb je het zien staan, misschien niet. Maar deze aardbodem heeft er een nieuw, nog heel klein merkje bij: SHIKI.

Shiki staat voor positief leiderschap. Voor ondernemen met een onbevangen mindset. Niet alleen voor ondernemers, zeker niet. Maar voor mensen die zelf het verschil willen en kunnen maken en geloven dat vertouwen hiervoor de basis is. Ach, ik heb er nu nog best veel woorden voor nodig. In de loop van de tijd zal dit uitkomen op een paar woorden, maar dat komt wel.

De naam SHIKI komt uit Japen en heeft verschillende betekenissen afhankelijk van hoe je het schrijft. Dat heb ik de afgelopen week getoetst bij een aantal mensen die hier meer verstand van hebben dan ik. Met name de vertaling naar dirigeren (van een orkest of koor) vind ik zeer passend. Opnieuw een voorbeeld van leiderschap waar ik onlangs over schreef.

Voor nu is het een speeltuin. Een plek voor mij om te experimenteren met het opnieuw bouwen van een merk op een gedachtengoed dat ik doorleef. En waar ik graag andere mensen mee wil inspiren. Ik heb een aantal concrete ideeen waar ik binnenkort mee wil gaan starten. Ik hou jullie wel op de hoogte via deze nieuwsbrief.