1 min read

Popcorn style

Hey Daan,

In de afgelopen jaren heb ik veel gecoacht en getraind. Super leuk om te doen. Eén van de eerste dingen die wilt creëren als trainer is dat de groep zich vertrouwd voelt en dat iedereen zich gehoord en gezien voelt. Dit geldt uiteraard niet alleen voor trainers. Ook leiders van een voetbalelftal of een voorzitter van een vergadering zouden dit als uitgangspunt moeten nemen.

Eerder schreef ik al over een check-in. Een manier om iedereen aan het woord te laten. Nu wil ik je graag een extra techniek leveren die je kunt gebruiken bij bijvoorbeeld een checkin: het heet 'popcorn style'.

De techniek is eenvoud. Want in plaats van dat je iemand aanwijst die begint met vertellen om vervolgens 'met-de-klok-mee-te-gaan' maak je gebruik van de dynamiek van de groep. Je laat de mensen uit de groep zelf de volgorde bepalen waarin ze het woord nemen. Gewoon door stil te zijn en elkaar aan te kijken. Uiteraard moet je wel de oefening even uitleggen.

Soms duurt het even, soms wordt het even ongemakkelijk maar er is altijd iemand die opstaat en het woord neemt. Vaak degene waarvan je het niet verwacht. En daarna nog iemand. En daarna nog iemand. Zoals mais dat zich ontpopt als popcorn.

Een hele fijne techniek die ervoor zorgt dat de groep sneller één wordt en initiatief durft te nemen. Uiteindelijk doe je het immers samen.

Spreek je maat!

Ray