Als je in een Japans restaurant het woord ‘omakase’ uitspreekt, dan ontstaat er iets moois. In Nederland zouden we het een verrassingsdiner noemen. Je bestelt een verrassingsdiner. Vrij plat maar voor veel mensen al spannend genoeg.

Je zult begrijpen dat ik als co-founder van verrassingsreisbureau srprs.me nogal geïntrigeerd ben door dit woord.

De letterlijke vertaling van het woord omakase naar het Engels is ‘I’ll leave it up to you’. En zie daar de rijkheid van een paar woorden op papier.

Een verrassingsdiner is een wat. Een product wat je kunt bestellen. Ok, in dit geval kun je het niet aanwijzen omdat je niet weet wat je krijgt maar het blijft een product dat je bestelt. Hoe spannend het ook kan zijn om niet te weten wat er straks op je bord ligt.

‘I’ll leave it up to you’ daarentegen gaat over een emotie. Je legt je avond in de handen van de ober. Hij of zij mag ervoor zorgen dat jij een te gekke avond hebt. Een verbond tussen jullie tweeën gebaseerd op vertrouwen. Eentje waar jullie beide geen misbruik van gaan maken. Want waarom zou je dat doen?

Voor mij is dit altijd de essentie geweest van hoe ik naar het contact met onze reizigers keek. Dat ging veel verder dan een transactie waar we een bed en een vliegstoel voor terug gaven. Dat was ‘omakase’ in plaats van een verrassingsreis boeken.

Niet voor niets bedacht ik de strategie ‘behandel onze reizigers alsof het onze vrienden zijn.” Vriendschap is gebaseerd op vertrouwen. En gaat ervan uit dat je het beste met iemand voor hebt.

Voeg vertrouwen toe en er ontstaat iets moois. Maar ook iets kwetsbaars. Des te meer reden om er extra zuinig op te zijn.

Varia. Varia. Varia.

  1. Ik vertelde laatst dat ik via Fiverr een programmeur had gevraagd om een Notion tooltje voor me te bouwen. Nou, de eerste ervaringen zijn niet heel positief. Na heel lang geen reactie bleek hij het uiteindelijk niet te kunnen. Niet getreurd, een nieuwe poging opgestart, want het tooltje zal er komen.
  2. Ik vond deze week een case terug op de website van Concept7 die we tijdens de start van srprs.me hebben geschreven. Het vertelt heel nauwkeurig hoe we het hebben aangepakt. Veel wist ik niet meer en toen ik het las voelde ik me echt een beetje trots.
  3. Lekker om te lezen: Fooled, een kort artikel geschreven door Seth Godin.

Blij met deze nieuwsbrief?

Vertel het je vrienden en collega’s door deze nieuwsbrief door te sturen of vraag of ze zich aan willen melden via www.raymondklompsma.nl.

In de volgende post schrijf ik over een aantal kenmerken die onbevangen leiders in mijn ogen moeten hebben. En dat zal zeker niet de laatste keer zijn dat ik daarover schrijf.

Aanvullingen of suggesties waar ik over zou moeten schrijven? Mail me gerust op raymond@klompsma.nl of laat een reactie achter in de comments.