1 min read

Doorgaan of stoppen?

Hey Daan,

Onlangs reed in in de auto terug naar huis en luisterde ik naar een podcast van Kluun. Hij vertelde over het regiemodel en hoe hij dit zelf gebruikte in lastige situaties om een keuze te kunnen maken.

Ik kan van nature nogal zwelgen in zelfmedelijden. Een eigenschap die voor even best fijn kan zijn maar je meestal niet heel veel verder brengt. Vooral Anniek heeft me geholpen dit gedrag te veranderen waar ik haar erg dankbaar voor ben.

Kluun deelde een heel concreet stappenplan die me erg aansprak. Waarschijnlijk door de kinderlijke eenvoud waarmee je hele lastige situaties op kunt losssen. Ik wil het graag met je delen.

Stel je voor dat je je in een situatie bevindt waarin iets of iemand je absoluut niet bevalt. Dan is vraag 1: kan ik het veranderen? Bij ja, je raadt het al: verander het.

Bij nee gaan we naar vraag 2: kun je het accepteren?

Is het antwoord op deze vraag ja? Stop dan met zeuren en ga door. En accepteer het. Niet half, maar voor de volle 100%. Kun je het niet accepteren? Dan zit er maar 1 ding op: stoppen of weggaan. En zo makkelijk is het.

Natuurlijk zijn er situatie te bedenken waarin dit moeilijk voor te stellen is of wellicht zelfs niet werkt, denk bijvoorbeeld aan iemand die ernstig ziek is. Maar in bijna alle andere gevallen...

Spreek je maat!

Ray