1 min read

Mijn deur staat altijd open; duhuh.

Hey Daan,

Het is zo'n standaard nietszeggende zin die managers vaak gebruiken: de deur staat bij mij altijd open. Nou dat mag ik hopen. En niet alleen om frisse lucht binnen te laten...

Teveel managers of leidinggevenden opereren vanaf de bovenste etage van hun torenhoge kantoorpand. Regeren vanuit hun glazen kantoor met het mooiste uitzicht. En dat is ze gegund. Maar zelden komen ze op de plekken in hun organiatie waar het echte werk gebeurt. Een zin als 'mijn deur staat altijd open' is  dan snel geschreven in de speech tijdens het jaarlijks personeelsuitje.

De zin impliceert dat je er er als manager bent voor je mensen als het echt nodig is. Maar waarom moeten ze naar jou komen? Draai het eens om. Zet de lift eens stil op de eerste etage en loop rond. Of ga erop uit, de werkplaats in. Zoek je mensen op. Ben zichtbaar. Groet ze. Praat met ze en toon respect.

📭
Meld je gratis aan en ontvang iedere zondag de laatste brief aan Daan gratis in je mailbox.

Dit betekent automatisch dat je veel dingen te horen krijgt. Nieuwe inzichten, tips of suggesties waar je direct iets mee kunt. Maar ook veel dingen die niet goed gaan of waar mensen ontevreden over zijn. Zie het als een mooie kans om in gesprek te gaan en toe te lichten wat je eraan gaat doen. Of, wat in veel gevallen zo zal zijn, uit te leggen dat het nu geen prioriteit heeft en je er niets mee gaat doen. En dat is ook ok. Niet gehoord of gezien worden is namelijk veel erger.

Spreek je maat.

-X-P-