Het klinkt bijna als een nieuwe strip van Suske en Wiske: ‘de naïeve optimist’. Maar dat is het niet. Integendeel zelfs. Het is een combinatie van woorden die mij misschien wel het allerbeste omschrijft. De Van Dale zegt er dit over:

naïef (bijv. naamw.) - als je gemakkelijk iemand vertrouwt en iets gelooft
optimist (zelfst.naamw.) - iemand die altijd verwacht dat gebeurtenissen zich positief zullen ontwikkelen


Ik als naïeve optimist.
En ik vind het heerlijk.


We worden allemaal met een open geest geboren. Maar naarmate we ouder worden schijnt het normaal te zijn dat we deze mindset beetje bij beetje verliezen. Ik weiger dat te geloven. En daarom ben ik op een missie. Op een missie om onbevangenheid terug te brengen in deze wereld.

Kerel, wat maak je je druk

Nou, dat valt mee hoor. Voor mij is het iets heel natuurlijks. Ik hoef daar geen moeite voor te doen. Het is een soort van  basishouding waarmee ik naar de wereld kijk. Mijn standje neutraal zeg maar. Het is een soort roze zonnebril die ik 80% van de tijd lijk te dragen. En hij zit perfect.

Klopt, dat lees je goed, 80%. Dat betekent dat ik hem 20% van de tijd ook niet op heb. Want het is echt niet zo dat ik de hele dag een beetje onbevangen loop te zijn. Dat het woordje stress niet in mijn woordenboek voorkomt. Er zijn voldoende dagen of hele periodes dat ik het ontzettend moeilijk vind om te geloven in deze mindset. Dat zeg ik niet om zielig te zijn, maar omdat ik het belangrijk vind om het hele verhaal te vertellen. Een open, eerlijk en oprecht verhaal.

Want in de basis ben ik een rasoptimist. Ik geloof gewoon dat het allemaal goed komt. Dat je moet doen wat je leuk vindt. En dat dat echt, echt mogelijk is in deze wereld. En wat ik vooral geloof is dat de meeste mensen echt te vertrouwen zijn. En ja, dat wordt wel eens beschaamd. En daar ben ik dan echt echt stuk van. Dat raakt me dan heel diep. Dan voel ik me dom en twijfel ik aan alles. Maar die gedachten duren vaak maar even. Omdat ik weet, echt diep van binnen weet, hoe het wel zit.

Het echte verhaal

Als je iets van me verwachten dan is het dat ik het echte verhaal zal delen. Het echte verhaal achter het bouwen van een bedrijf en het echte verhaal over het naleven van mijn missie. Helemaal niet zo vanzelfsprekend in deze tijd.

Ik sta graag op een podium. Ik schrijf graag en heb een soort natuurlijke drang om te delen. Ik krijg vaak van mensen te horen dat ik ze inspireer. Dat is voor mij het grootste compliment dat ik kan krijgen. Vooral als ze er een actie aan verbonden hebben. En dingen, hoe klein ook, anders zijn gaan zien of doen.

Het helpt me om mijn missie te realiseren. En als we dat influencer noemen, vind ik dat prima. En als we het niet zo noemen, vind ik het ook prima. Maar alles wat je mag verwachten, is het eerlijke verhaal. Mijn kijk op dingen. Niet kijk, maar mijn kijk.

Content, content content

Al jaren heb ik de ambitie om structureler te delen wat ik geleerd heb, waar ik over nadenk en wat ik doe. En dus heb ik onlangs twee vrienden van me gevraagd om me te helpen. Zij hebben veel ervaring met het maken van content en het opzetten van contentstrategieën. Iedere twee weken spreek ik ze, sturen we bij en bepalen we wat we de komende periode gaan doen. Ik kan hun ervaring goed gebruiken. Ze dagen me uit en ze zijn een stok achter de deur.

Ik ga deze site gebruiken als hub. Als de plek waar alle content bij elkaar komt. Ik heb de ambitie om meerdere artikelen per maand te publiceren, iedere maand een nieuwsbrief te versturen en met met grote regelmaat aanwezig te zijn op mijn social accounts. De ‘nog-te-schrijven-contentlijst’ is erg groot en wees niet bang, ik heb nog plenty ideeën om uit te breiden. Maar zoals met alles: begin klein, droom groot.

Don’t follow the money, the money follows you

Ik reserveer structureel behoorlijk wat tijd per week om aan deze content te werken. Dat moet ook als je het serieus op wilt pakken. Ik doe dit omdat ik het leuk vind en omdat het bijdraagt aan mijn missie. Ik wil proberen zo veel mogelijk mensen te bereiken en te inspireren. Voor mij een reden om deze content vrij beschikbaar te maken.

Wat ik wel doe om inkomen te generen is het geven van keynotes. Voor grote en kleine groepen, zowel in-company als publiek. Ook dat is iets wat ik ontzettend leuk vind om te doen en ook al jaren doe. Als professionele spreker geef ik nu zo’n 15 talks per jaar. Dat mogen er van mij een stuk meer worden. Dus mocht je hierin geïnteresseerd zijn, laat het me dan vooral even weten. Het zorgt voor een deel van mijn inkomen en geeft me de mogelijkheid om content ook zonder vergoeding  aan te blijven bieden.

Een versnelling hoger, help je mee?

Deze naïeve optimist gaat een versnelling hoger. Van 2 naar 3. Om het vaak wat roestige luikje in ons hoofd dat onbevangenheid heet, verder open te wrikken. Bij veel meer mensen. Het geeft je lucht. Zuurstof.  Zo’n open geest, je wordt er blij van. Let’s gooooooo.