Hey Daan,

Businessplannen, zo'n dik document, ingebonden bij de drukker vol met plannen over je nieuwe bedrijf. Op school één van de eerste dingen die je moet doen tijdens de lessen over ondernemerschap.

Tuurlijk, plannen zijn belangrijk. Ze geven richting en maken jouw ideeën deelbaar met anderen. In mijn ervaring schrijf je een businessplan dan ook altijd voor een ander. Of die ander nu de bank, aandeelhouder of strategisch partner heet. Niet erg, maar goed om je te realiseren voor je eraan begint.

Een goed plan bevat meerdere scenario's. Want 1 ding weet je zeker: zoals je het bedenkt komt het in ieder geval niet uit. Hooguit een eindje in de richting. Geen enkel maar dan ook geen enkel plan overleeft de markt. Een goed plan maak je in een paar uurtjes.

Mijn advies? Deel zo vroeg mogelijk in het proces je plannen met anderen. Vraag om feedback en pas ze aan. Dat aanpassen zou echt een continu proces moeten zijn. Want alles verandert continu. Zeker als je potentiële klanten er iets van gaan vinden.

Zie je snel maat!

-X-P-

📭
Meld je gratis aan en ontvang iedere zondag de laatste brief aan Daan gratis in je mailbox.
Share this post