Je kent ze wel. Van die mensen die altijd alleen maar energie vragen. Niks is goed, alles moet anders maar zelf aan de bak; ho maar. Laten we ze 'zuigtabletten' noemen.

Aan de andere kant van het spectrum staan mensen die energie brengen. Die een idee beter maken, zelf in actie komen en jou versterken. Vooral geen zuigtabletten, eerder bruistabletten.

Mijn tip aan jou. Kijk eens om je heen. Kijk eens met dit frame naar de mensen met wie je werkt of omgaat. Hoeveel zuigtabletten heb jij om je heen die je eigenlijk wel missen kunt? Hoe vaak steek je energie in deze mensen terwijl je dat ook in bruistabletten zou kunnen doen?

Misschien is het verstandig om wat afstand te nemen van jouw zuigtabletten. Om gewoon wat vaker β€˜nee’ te zeggen. Want nee zeggen mag gewoon. Daar hoef je geen verantwoording voor af te leggen. En steek je energie lekker in de bruistabletten die je kent. Want wat je geeft, krijg je terug. In dubbele porties.

Dan nog even een pro tip. Vertel bruistabletten dat je energie van ze krijgt. De meeste vragen namelijk zelf niet om aandacht. Maar geloof me, iedereen vindt het fijn om gezien te worden.

Varia. Varia. Varia.

  1. In het boek The Power of No gaat James Altucher in op de kracht van nee zeggen en hoe je dat eigenlijk doet.
  2. Wel eens gehoord van de boyscout rule? Dat betekent dat je iets altijd beter achter laat dan dat je het aangetroffen hebt. Laten we die regel toepassen op alles en iedereen. Kijken wat er dan gebeurt.
  3. Schrijven is echt een manier voor me om gedachten te ordenen. Ik word er blij van. Mocht je een beetje gevoel hebben voor schrijven, begin gewoon. Op Substack is het zo eenvoudig om te starten. En gratis. Geen reden om het niet te doen dus.

Blij met deze nieuwsbrief?

Vertel het je vrienden en collega’s door deze nieuwsbrief door te sturen of vraag of ze zich aan willen melden via www.raymondklompsma.nl.

In de volgende post schrijf ik over de term o-ma-ka-se. Een Japanse term waar we veel, heel veel van kunnen leren.

Aanvullingen of suggesties waar ik over zou moeten schrijven? Mail me gerust op raymond@klompsma.nl of laat een reactie achter in de comments.