“Papa, wil je me helpen met het starten van een winkeltje. Ik wil graag armbandjes gaan verkopen.” Met die vraag kwam Anne (mijn oudste, 10 jaar) laatst bij me.

Dahaaaaaaaaa, mijn Spotify list met ‘sing as hard as you can’ kan aan. Want natuurlijk wil ik haar daarmee helpen. Toen ik 4 jaar was figuurzaagde ik eendjes die ik aan de hele buurt verkocht. Op mijn 19e startte ik mijn eerste bedrijf en nu bouw ik een theater van 4.000m2. Ik hou van ondernemerschap.

Ow, gewoon via een tikkie

Direct alles aan de kant en samen een plan maken. Nou, die had Anne al redelijk concreet voor de bril. Want leuk hoor al die suggesties van haar vader maar die werden vakkundig van tafel geschoven. Ze wilde toch echt graag zelfgemaakte armbandjes verkopen waarbij mensen zelf konden kiezen welke kleur, welk bedeltje en zo nog een paar opties. En betalen? “Ow, dat doe ik gewoon via een tikkie,'“ zei ze. Laten we het erop houden dat ze het eigenwijze niet van een vreemde heeft.

Maar een eigen winkeltje betekent ook echt een eigen winkeltje. Natuurljk heb ik haar geholpen met waar ik kon maar voor bijvoorbeeld haar website heeft exact zelf bedacht hoe hoe het moest worden. Inclusief de kleuren en haar logo. In een mum van tijd opende ik een gezamenlijke Bunq rekening voor haar zodat ze zelf tikkies kon versturen naar haar eerste opdrachtgevers.

Toen kwam het aan op inkopen. Of ze dat echt zelf moest doen? Jazeker. De omzet is voor jou, de inkoop ook. Prachtig vindt ze het. Inmiddels heeft ze zo’n 20 armbandjes verkocht aan vooral vrienden en familie. Allemaal even verzorgd gemaakt en opgestuurd in een mooie envelop met een handgeschreven kaartje. Precies zoals het hoort.

Ondernemerschap is iets moois.

Het is je eigen wereldje creëren en precies zo maken zoals jij het wilt. Je leert er zo ontzettend veel van. In goede en in zware tijden. Als iemand bij me komt en zegt een bedrijfje te willen starten zeg ik vaak dat ik zijn of haar eerste product wel wil komen. Het is die blik in iemands ogen waar ik zo van hou. De blik van ‘yes, het kan wel’. En dat is exact waar ondernemen over gaat. Het waarmaken van je dromen. Van je passie. En die vind je niet, daar moet je naar op zoek. Vooral door te doen.

Ondernemen heeft mij altijd ontzettend veel gegeven en gebracht. En ik hoop dat het Anne ook ontzettend veel gaat brengen. Maar alleen als ze het zelf wil. En precies zoals zij het wil. Want dat is waar ondernemerschap om draait.

Gisteren kwam mijn zoon aangelopen. Het pap, ik wil graag een winkeltjes starten.. Haha, te gek. Daar gaan we…