Drie, twee, één, vraag: hoeveel positieve emoties kun jij in één adem opnoemen?

Als je, zonder na te denken, begint met opratelen dan komen de meeste mensen tot een stuk of zes. En dat al na best veel moeite. Dit is geen wetenschappelijk onderzoek maar de uitkomst van een eigen mini-onderzoekje nadat ik een aantal vrienden met deze vraag had gebeld.

Nuance vereist

Ik journal bijna iedere dag, onlangs schreef ik er een artikel over. Dat begon met alleen een stukje tekst waarin ik van me afschreef wat er op dat moment in mijn hoofd rondspookte. Sinds een paar jaar ben ik daar een emoji aan toe gaan voegen op een schaal van 5. Het antwoord op de vraag: hoe voel je je? Met als antwoorden in een reek van niet goed, tot heel goed.

In heb begin leuk. Maar al snel merk je dat het alle nuance mist. Je voelt je niet altijd heel goed of niet goed. Ik miste de verdieping. Dus probeerde ik met een #hashtag één of meerdere emoties toe te voegen. Ook dat werkte in het begin goed.

Maar al snel merkte ik dat ik vaak dezelfde woorden gebruikte. Blij, trots, boos of gewoon goed. Met name het woordje ‘gewoon’ gebruikte ik nogal vaak. Wederom weinig nuance. En als ik mezelf uitdaagde om met nieuwe woorden te komen, merkte ik dat mijn emotie vocabulaire eigenlijk heel klein was.

Inside out

Er is ontzettend veel geschreven over emoties. Er lijkt een consensus te zijn onder psychologen dat onze emoties in een aantal hoofdcategorieën onder te verdelen zijn: blij, boos, verdrietig, angstig, afschuw en verbazing.


De Pixar-hit ‘Inside out’ gezien?

Zo niet, vanavond maar even kijken dan.


De elfjarige Riley verhuist met haar familie van een klein dorpje naar de grote stad. Riley laat zich, net als iedereen, leiden door haar emoties: plezier, angst, woede, afkeer en verdriet. Een variant op de eerder genoemde zes. Al haar emoties wonen in het Hoofdkwartier, de commandoruimte in Riley's hoofd. Zij helpen haar met advies bij alle dagelijkse dingen. Riley heeft moeite zich aan te passen wat leidt tot stress in het Hoofdkwartier. Want hoewel plezier, haar belangrijkste emotie, echt haar best doet om alles positief te houden, blijkt dat niet altijd mee te vallen. Totdat ze ontdekt…

Je leest het. Ray is fan.

Inside Out legt op een hele mooie manier de essentie en werking van emoties uit. Begrijpelijk voor iedereen.

Verdieping

Paul Ekman is de man die Pixar adviseerde bij het maken van Inside Out. Hij heeft gewerkt aan een project wat hij ‘de atlas van emoties’ heeft genoemd. Een site met een prachtige visuele weergave van emoties waar je werkelijk uren door kunt brengen. Zijn artikel over de achtergrond en het ontstaan van dit project, dat ontsproten is uit het brein van de Dalai Lama, is trouwens ook echt de moeite waard.

Dus mocht je het leuk vinden om je wat meer te verdiepen. Dit is een mooi vertrekpunt.

Goed om te noemen hier is dat ik mijn eigen Paul Ekman heb in goede vriendin en coach Annemieke Verhoeff. Met haar spar ik veel over deze en gerelateerde onderwerpen.

Van een paar naar 28 positieve emoties

Nuance, dat is waar ik naar op zoek was. Klikken op 1 van de 5 emoji’s is een prima start. Maar met name de nance, dat is wat werkt voor mij. En daarbij kies ik uit 28 positieve emoties. Op zoek naar hoe ik me voel. Vaak kies ik er twee, of zelfs meer. Omdat het nu eenmaal niet zwart-wit is.

8 positieve emoties. Hoe mooi? Ik weet zeker dat ik er zelf nog geen 6 van had kunnen opnoemen op de vraag waar ik dit artikel mee begonnen ben. Maar wat werken ze verrijkend.

Nu jij, hoe voel jij je vandaag?

Kalm, zelfverzekerd, rustig, gretig, extatisch, energiek, betrokken, opgewonden, dankbaar, blij, humoristisch, geïnspireerd, geliefd, liefdevol, opmerkzaam, gemotiveerd, gezien, optimistisch, gepassioneerd, productief, trots, gerustgesteld, relaxed, opgelucht, tevreden, veilig, verrast of vrolijk.

Laat je het weten in de comments?